Plan Bee is een initiatief van Guido, Thomas, Marlies en Hugh

Plan Bee wil biotechnische methoden beschikbaar maken voor alle imkers.
We kiezen resoluut voor kwalitatief hoogwaardig materiaal met een lange levensduur.
Daarnaast ondersteunen we imkers met informatie over chemievrij bijenhouden.

 

 

Marlies Boink en Hugh Shipman runnen samen Het Nutsbedrijf. Ze kweken noten in de Westhoek, aan de rand van provinciedomein De Palingbeek. Via "huisimker" Guido kwamen ze in aanraking met het bijenhouden.
Met Plan Bee zetten ze hun ervaring met webwinkels en logistiek in, om biotechnische materialen voor zoveel mogelijk imkers toegankelijk te maken.

 

Thomas Van Pelt °1976 Amonines, leeft en werkt in Duitsland aan de Bodensee.
Sinds ca. 2005 imkert hij met ca. 85 volken - passie staat centraal.
Sinds 2023 is zijn imkerij volledig chemievrij, vooral door toepassing van de arrestraammethode en vangraamprincipes. Teelt en experimenten staan centraal.
Thomas verzorgt voordrachten in binnen- en buitenland, is betrokken bij het mediateam en de AG Biotechniek olv Dr. Ralph Büchler bij de internationale organisatie "Varroaresistenz2033" en maakt deel uit van de resistentieteeltgroep "Vitale Biene" (o.l.v. Gerhard Kottek en Josef Birk, SETbie).
Thomas leidt samen met Dr. Ellen Danneels (Honeybee Valley) het "Onder Arrestproject" (2023 - 2024).

Thomas: "Ik ondersteun Marlies en Hugh bij de opbouw van Plan Bee omdat het dringend noodzakelijk is, dat we met varroa eindelijk de vicieuze cirkel doorbreken van 45 jaar chemische miserie. Er zijn voldoende efficiënte methodes die iedereen kan toepassen. De juiste tools en producten samen met de informatie en een pakket aan voordrachten en events kunnen hier een verschil maken..."

www.bergbienen.com

Guido Sweertvaegher imkert sinds 1974.

Guido's imkerhobby startte met een aflegger van de streekgebonden zwarte bij, kasttype Hollandse Simplex dubbelwandig bestaande uit een binnenromp en buitenromp.
1976 naast enkele Simplexkasten een 3-tal 12-raams Dadant-Blattkasten in gebruik genomen.
1980 imkeren met carnicabijen en volledig overgeschakeld op dubbelwandige simplexkasten.
Sinds 1980 gaan imkeren en techniek hand in hand met een doorgevoerde zin voor innovatie, alle kasten en bijbehorende materiaal zijn zelf ontworpen en gemaakt volgens de juiste handelsmaten.
1981 mee ingestapt in de carnica-selectiewerkgroep.
1987 na controle nog varroavrij in het voorjaar, augustus eerste varroa-invasie en het imkeren komt belastend moeilijk onder stress te staan. Selectie carnicabijenras wordt verder uitgebouwd met het reizen naar de eilanden Kreverhille , Spiekeroog en Norderney.
2004 naast het Simplexkasttype opnieuw de Dadant-Blatt 10-raamskasten in gebruik genomen.
2014 de eerste enkel Simplex-arrestramenkooien GSV in gebruik genomen, specifiek ontworpen voor Simplexkasten met afstandsbleddens.
2016 ingebruikname van de dubbele Simplex-arrestraamkooien GSV voor een doorgevoerde biologische varroabestrijdig.
2022 ontwerp (samen met Thomas Van Pelt) van een prototype van de dubbele arrestraamkooi specifiek voor een Simplexkast met afstandsbleddens raamafstand 37mm, rekening houdend met de juiste "bee-space".
2023 eerste professionele arrestraamkooi voor Simplexkasten, deze worden in het project "Onder Arrest" uitgetest, in samenwerking en gesponsord door Honeybee Valley.
2024 tijd voor de imker voor om te schakelen in een bijenvriendelijke varroabestrijdingsmethode,

Een aantal van Guido's bijenkasten staan bij Marlies en Hugh, in de notenboomgaard van Het Nutsbedrijf.


Onze arrestkooien worden gemaakt door Pietrzak-Kubiak, een gespecialiseerd familiebedrijf in Łodz, Polen. Sinds 1946 leggen ze zich toe op het maken van materialen voor bijenkasten. De arrestraamkooi voor Simplex-kasten werd in samenwerking met hen ontwikkeld, zodat ook Belgische imkers ermee kunnen werken. Topkwaliteit gemaakt door een topteam.